Gombaellenes szerek

Gyógyszerkereső

Gyógyszerkereső

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. Címkék: Bakteriális fertőzés   gombák A gombák az egészséges, megfelelő immunműködésű embereket nem támadják meg.

a bika láncának fejlesztése röviden

A gombafertőzések kialakulását legtöbbször a védőrétegek károsodása, az immunrendszer gyengülése vagy véletlen sérülés előzik meg.

Mivel a gombasejtek fejlődéstanilag hasonlóak az emberi sejtekhez, nehéz olyan gombaölő hatóanyagot kifejleszteni, mely a gazdaszervezetre nem mérgező, vagyis nem okoz mellékhatásokat.

Navigációs menü

A manapság használt gombaellenes szerek a gombák sejthártyájában nagy mennyiségben előforduló, ergoszterin nevű vegyület előállítását gátolják különböző módokon, így a gombák nem tudnak megfelelő sejthártyát kialakítani.

Ezek a szerek, bár kisebb mértékben, de hatással lehetnek a szervezetünkben gombaellenes szerek koleszterinszintézisre is, emiatt várandós nők nem szedhetnek gombaellenes tablettákat, mert az káros hatással lehet a magzat fejlődésére.

jumeaux paraziták méregtelenítés kiegészítők kábítószer teszt

A bőr- vagy körömgombával küzdők elsőként a patikában vény nélkül kapható készítményekkel próbálkozhatnak. A legtöbb, helyileg alkalmazható hatóanyag elérhető gombaellenes szerek nélkül kapható kenőcsök, krémek vagy oldatok formájában.

A megelőzés gyógyszeres lehetőségei azonban erősen korlátozottak. Ismertek undecilénsav-tartalmú bőrtisztító készítmények, amik a bőr mikózisainak a megelőzésére, illetve a kiújulás gátlására alkalmazhatók. Továbbá, nátrium-paraklórbenzoát-tartalmú külsőleges por ajánlható a betegeknek a testhajlatok és a lábfej napi egyszeri behintésére 1—3.

Jellemző ezekre a készítményekre, hogy mivel csak lokálisan használhatók, nincsenek jelentős mellékhatásaik. Fontos tudni, hogy a bőrgomba kezelése hónapokat, a körömgomba gyógyulása akár fél évet is igénybe vehet.

Helyi gombafertőzések kezelése

Ha a tüneteink megszűntek, még pár hétig, vagy a betegtájékoztatóban feltüntetett ideig célszerű gombaellenes szerek a kenegetést, hogy biztosan elpusztuljanak gombaellenes szerek gombák — ha túl hamar abbahagyjuk, visszatérhetnek a panaszaink. Sokan szégyenkeznek gombás betegségük miatt és ezért nem fordulnak orvoshoz, miközben többször, többféle kenőccsel próbálják kezelni magukat otthon.

gombaellenes szerek

A sikeres gyógyulás érdekében azonban felül kell kerekedni a szégyenérzeten és el kell menni az orvoshoz. Nem utolsó szempont a megfelelő higiéniai óvintézkedések betartása gombaellenes szerek, hogy elkerüljük a fertőzést.

Szájon át szedhető szerek

Gombaellenes szerek sokszor megtörténhet ez akkor is, ha kellően hosszú ideig folytattuk a kezelést. Makacs fertőzés esetén ajánlott kezelőorvosunkhoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni, és szájon át szedhető szerrel szisztémás kezelésbe kezdeni. Gombaellenes szerek alábbiakban a gombaellenes szerek kapható, szájon át szedhető gombaölő szerek tulajdonságait ismertetjük: Ketokonazol: sokféle gombafajtára hat, ez volt az első szájon át szedhető gombaellenes szer.

  1. A kerekférgek képviselői
  2. Mire kell ügyelni a gombaellenes szerek használatánál? - HáziPatika
  3. Kettőspont tisztít méregtelenítés fogyás
  4. Megtisztítja a gyermeket a parazitáktól
  5. Jelenlegi filum platyhelminthes
  6. Harc a gombák ellen - A gombaellenes szerekről
  7. Nehézfém méregtelenítés kiegészítők

A gombák ergoszterin-előállítása során közreműködő egyik enzimet gátolja, de hatással van szervezetünk szteroidszintézisére is. Kismértékben gombaellenes szerek a férfi nemi hormonok előállítását, ezért a jövőben talán terápiás célra is fogják alkalmazni olyan állapotokban, ahol androgén férfi nemi hormon túlsúly jellemző. Gátolja egyes gyógyszerek lebomlását a májban, ami miatt akár túladagolásos tüneteket is okozhat.

gombaellenes szerek

Ha ketokonazol-hatóanyagú gombaellenes szer mellett más gyógyszert is szedünk, kérjük ki orvosunk tanácsát, hogy biztonságosan tudjuk szedni együtt a kettőt. Itrakonazol: zsíroldékony tulajdonságánál fogva felhalmozódik a körömben, a hajban és a bőrben, ami a hatékonyságát segíti.

Amikor szükség van gyógyszerre

Nincs antiandrogén hatása, és, bár szintén van a májra kifejtett mellékhatása, ez kisebb, mint a ketokonazol esetében. Flukonazol: nagy hatékonyságú, kevés mellékhatással rendelkező szer. Elég naponta egyszer szedni, ezért egyszerű az alkalmazása.

gombaellenes szerek

Terbinafin: szintén sokféle gomba ellen hatékony. A körömben, a gombaellenes szerek és a bőr szarurétegében felgyülemlik, így hatékonyan tudja kifejteni a giardia structure and reproduction. Hüvelygombásodás, illetve annak gyanúja esetén is célszerű rögtön felkeresni a nőgyógyászt, egyrészt, hogy biztos diagnózist kapjunk, másrészt pedig a kezelés mielőbbi megkezdése gombaellenes szerek.

Candida-gomba kezelése: mit ír fel az orvos?

Az ilyen jellegű panaszokat hamar meg lehet szüntetni hüvelykúpok vagy krémek alkalmazásával, ezeknek nagy többsége azonban csak vényre kapható. Hatásosak lehetnek a vény nélküli gyógyszerek is, de nem érdemes megkockáztatni, hogy gombaellenes szerek önkényes otthoni kezelés miatt késve szülessen meg a helyes diagnózis, ha mégsem gomba okozta a panaszainkat.

Gondoljunk rá, hogy ilyenkor a partnernek is kezeltetnie kell magát, mert különben pingpongszerűen visszaadja a fertőzést.

Fontos információk