Pillangók paraziták

Miért van néhány Monarch pillangók Crumpled Wings?

Tele van a Mekong új fajokkal A pillangók paraziták az Ophryocystis elektroscirrha protozoon nevű parazita egysejtű fertőzi meg még hernyó korában.

pillangók paraziták

Most sikerült bebizonyítanunk, hogy a selyemkórófélék — Asclepiadaceae — némely fajtája, amellyel a lárva táplálkozik, redukálhatja a felnőtt királylepke fertőzöttségét. Azt is kimutatták, hogy a fertőzött nősténylepkék petéiket előszeretettel olyan növényeken rakják le, amelyeknek köszönhetően utódaik kevésbé lesznek betegek.

Ez azt jelenti, hogy evolúciójuk során a királylepkék szert tettek utódaik gyógyításának képességére.

pillangók paraziták

Év közben a Nagy-tavaktól északra, illetve délre: az Egyesült Államokban Minnesotától New York pillangók paraziták, Kanadában pedig Ontario államban él; a telet viszont a mexikói Michoacán államban, egy mindössze négyzetkilométeres területen tölti. A becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul kilométeres útjára, amelyen több generációval korábbi elődei repültek legutóbb, mivel a lepkék életciklusa mindössze néhány hónap.

Miért van néhány Monarch pillangók Crumpled Wings?

Az ben fölfedezett telelőhelyet Mexikó ban természetvédelmi területté, majd az UNESCO Ember és Bioszféra programjának nemzetközi koordinációs tanácsa ban pillangók paraziták rezervátummá nyilvánította, ban pedig a világörökség része lett.

A farkuk fekete-vörös mintás, a szárnyak kellemetlen szagúak, rossz ízűek és mérgezőek.

a paraziták felszabadulásának dátuma baloldal szél elhelyezkedése

Megjelenését még feltűnőbbé teszi a szárnyak szélén húzódó fekete pontsor. Az élénk mintázat potenciális ellenségeit figyelmezteti arra, hogy ez a lepke mérgező.

pillangók paraziták fergek kiutasitasa

Fontos információk