Kutya parazita. Tartalomjegyzék

MóraMancs Állatorvosi Rendelő és Állatpatika

Giardia Fertőzés Kutyáknál | Tünetei, Diagnózis, Kezelés | Zooplus

Megosztás Intro Text Kutyájában sokféle féreg élősködhet, kutya parazita, galand- kampós- és ostorféreg, sőt akár egysejtű élősködők is Giardia. Némelyik egészen kicsi, de vannak akár 5 méteresek is. Ha ezt olvasva kellemetlen érzése lett, kutya parazita arra, mit érezhet kutyája! Content Image A kutya férgességének tünetei Nem könnyű megmondani egy kutya esetében, hogy férges-e vagy sem, főként kutya parazita férgesség kezdeti stádiumában, amikor még nincsenek kifejlett élősködők, és az ürülékben sem jelennek meg féregpeték.

A kutya férgességének tünetei

Melyek a gyakori bélférgek, melyek kutyáját fenyegethetik? Orsóférgek Az orsóférgek kutya parazita rövid spagettihez hasonlítanak. A kifejlett férgek a kutya béltraktusában élnek, és az ott lévő tápanyagokkal táplálkoznak.

kutya parazita

Ezzel jelentős mértékben elszívják a kutya parazita tápanyagokat, melyet a kutya elfogyasztott. Testnagyságuk elérheti a 10 cm-es hosszúságot, és giardia sintomas caes fertőzöttség esetén több tucat is lehet belőlük egyszerre. Egyáltalán nem meglepő módon hányást, hasmenést és megtartott, jó étvágy mellett lesoványodást idézhetnek elő.

A következmények kitelt, dobszerű kutya parazita, tompa kutya parazita szőrzet, levertség és fáradékonyság jellemezheti ezeket a kutyákat. A kutyák gyakori orsóférge a Toxocara canis, melyre sajnos az ember is fogékony, leggyakrabban a gyermekek fertőződhetnek meg vele.

Image 2.

Melyek a gyakori bélférgek, melyek kutyáját fenyegethetik?

Galandférgek A galandféreg fajok is a kutya bélcsatornájában élnek, de leginkább azokban a kutyákban találhatók meg, melyek vadászni járnak. Alakjuk hosszú, lapos, szalagszerű, és szelvényekre különül. Az uborkamag-képű galandféreg Dypilidium caninum fordul elő gyakrabban a kutyákban és a macskákban is.

Ezt a férget a bolha terjeszti.

A röntgen rejtelmei

Hosszúsága elérheti az 50 cm-t. Lárvái a bolhákban fejlődnek. A kutya és a macska a bolhát összerágva és lenyelve fertőződhet meg galandféreggel.

kutya parazita kezelni a pinworm parazitákat

A bélcsatornában szabadon mozgó orsóférgektől eltérően a galandférgek kifejlett egyedei a bélfalba kapaszkodva rögzítik magukat. Általában 50 cm-re nőnek meg, de a kutyában előfordulhatnak akár 5 m hosszú parazita fajok is. Ostorférgek Hazánkban az ostorférgek és orsóférgek egyaránt előfordulnak. A férgek rókában és kutyában is megtelepedhetnek.

A kutyában és macskában egyaránt előforduló élősködők kedvenceink vérével táplálkoznak.

Orsóférgek

Nem túlságosan nagyok, mindössze 0,5—1 cm hosszúak. Kis méretük ellenére jelentős elváltozásokat okozhatnak főleg a fiatal állatok szervezetében. Ezeknek a kutya parazita lehet a testtömegcsökkenés, kóros lesoványodás, hányás és hasmenés. A természet sokfajta túlélési stratégiát biztosított a férgek számára, melynek eredményeként kutya parazita bonyolult fejlődési ciklussal rendelkeznek a túlélés érdekében.

A túlélés kutya parazita sikeres, hogy egyszeri féregtelenítéssel csak rövid ideig biztosíthatunk féregmentességet kedvenceink számára a lehetséges fertőzésekkel szemben.

Bolhák A bolhák nem tartoznak ugyan a férgek közé, mégis szoros kapcsolatban állnak velük.

A bélférgesség tünetei és kezelése kutyáknál

Tény, hogyha a kutyájában bolhát kutya parazita, akkor galandférge is lehet, hiszen a galandféreg petéit a bolha terjeszti. Ezért nagyon fontos, hogy a megelőzés során ne csak a férgekre, de a bolhákra is gondoljon.

csecsemők helmint kezelése giardia if left untreated

Image Hogyan fertőződhet meg kutyája a különböző férgekkel? A kutya természeténél fogva folyamatosan szimatol és keresgél. Ilyenformán néha elhullott állatokra is rábukkanhat.

A bélférgesség tünetei

A legelőn élő állatokban legalább két olyan galandféreg is megtalálható, melyek a kutyákra, de legfőképp ránk, emberekre nézve veszélyesek lehetnek. A fertőzött talaj az emberre és a kedvencekre nézve is veszélyt rejthet. A fertőzött állatok ürülékével szennyezett föld orsóférgek és kampósférgek szabad szemmel nem látható petéit kutya parazita lárváit tartalmazhatja.

Ezért fontos, hogy a kutyaürüléket mindig gyűjtse össze és semmisítse meg.

kutya parazita

A bélférgesség megelőzése és kezelése Mivel szabad szemmel nem látható és nem érzékelhető, mikor fertőződik meg a kutya a férgekkel, ezért célszerű széles spektrumú féregtelenítővel és valamilyen bolhaellenes készítménnyel kezelni kutyáját.

Fontos információk