Féreg kutatas

Így regenerálódnak a giliszták
Bélférgek keserítették meg a bronzkori britek életét A Cambridge-i Egyetem kutatói azt találták, a Kelet-Közép-Anglia és Kelet-Anglia közigazgatási területeken elterülő The Fens nevű édesvizű mocsárvidék lakóit számos különféle bélféreg fertőzte meg, amelyek nagy valószínűséggel az állóvizekből gyűjtött féreg kutatas — halak, békák és puhatestűek — nyersen történt elfogyasztásával kerültek szervezetükbe, számolt be róla a Daily Mail. A mai Must Farm nevű tanyánál, Peterborough város közelében a bronzkorban létezett egy cölöpökre emelt faházakból álló település.

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez Ezt a szócikket be kellene dolgozni a Planaria szócikkbe. A féreg kutatas után ezt a cikket törölni kell, vagy — amennyiben a szócikk címe előfordulhat a keresésben — átirányítássá alakítani. A megbeszélésbe a vitalapon kapcsolódhatsz be.

Ez a fonálféreg nagyjából 1 milliméteresre nő, és a talajban, főként rothadó növények közt él.

A halhatatlan féreg egy laposféregfaj. A Nottinghami Egyetem Nagy-Britannia [1] kutatóinak sikerült kideríteni, hogyan képes egy laposféregfaj szembeszállni az öregedéssel és potenciálisan halhatatlanná válni.

féreg kutatas

Az örvényférgek osztályába tartozó plenária-fajok már régen felkeltették a kutatók figyelmét korlátlan regenerációs képességükkel, mellyel sérült szöveteiket vagy akár elvesztett szerveiket pótolni tudják.

A kísérletek során a planáriák kétféle típusát vizsgálták: az egyik csoport szexuálisan, megtermékenyítéssel, féreg kutatas másik csoport aszexuálisan, egyszerű osztódással szaporodott. Mindkettő féreg kutatas korlátlan regenerációra volt képes: sérülések esetén új izmokat, bőrt, sőt teljes agydúcokat is tudtak pótolni.

féreg kutatas

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a genetikai információt hordozó kromoszómakat alkotó DNS-szakaszok végén található egy géneket nem tartalmazó teloméra -régió. Ez a régió azonban minden egyes osztódáskor rövidül. Az öregedés során a sejt addig képes további féreg kutatas, amíg ez a szakasz túlságosan röviddé nem válik.

gyermekek ápolási gondozása coccidian paraziták emberben

Féreg kutatas vizsgálatok során azt is sikerült megállapítani, hogy az osztódások során a gén aktivitása, illetve a telomerázenzim termelése drámai mértékben megnőtt, és ennek eredményeként féreg kutatas osztodással szaporodó planáriák képesek voltak a telomérák hosszát megőrizni. A szexuálisan szaporodó planáriáknál azonban kiderült, hogy bennük a telomérák hosszának megőrzését nem a teloméraenzim fokozott termelése tartja fenn.

Galandféreg

Ennek a mechanizmusnak a kiderítése még rejtély.

Fontos információk