Apicomplexan paraziták

Protozoonok. Parazitológia II. Apicomplexa/Sporozoa. Toxoplasma gondii. Tünetek. Pathogenitás

Navigációs menü

Apicomplexan paraziták vízzel ivóvíz, uszodai víz, természetes vizek gyakoribb, mint élelmiszerekkel, az utóbbi módon többnyire a megtámadott háziállatok húsa fertőz. Gyakori fő gazdaszervezetek apicomplexan paraziták macska, kutya, sertés és más háziállatok, és az ember csak köztesgazda, viszont több esetben az ember a parazita elsődleges élőhelye.

Bár főleg csak a gyomor-bél betegségeket okozó protozoonokat tárgyaljuk, említést érdemel, hogy az emberiség egyik legnagyobb ellensége, a százmilliókat megbetegítő Plasmodium apicomplexan paraziták szintén protozoon. Az amőbás dizentéria régóta ismert betegség, amelyet az Apicomplexan paraziták okoz. A baktériumos vérhasnál enyhébb lefolyású, de sok esetben tünetmentes vagy hosszantartó, krónikus betegség.

giardia oocyst

Szintén jól ismert és gyakori kórokozó a bélcsatornát támadó flagelláta a Apicomplexan paraziták lamblia. Különleges, a legegyszerűbb eukarioták között nyilvántartott szervezet, nincs mitokondriuma, de lehetséges, hogy leegyszerűsődése a parazita életmód következménye. A túrizmussal apicomplexan paraziták ún.

Hozzá képest kevésbé számottevő emberi parazita a csillós Balantidium coli, amelynek fő gazdaállata a sertés.

  • Az eredeti cikket
  • A bunkós- csápú tetvek.
  • A Science folyóiratban napjainkban jelentett kísérletekben a londoni Imperial College kutatói és a Mannheim-i Egyetem kutatói azt mutatják, hogy a Toxoplasma behatolását gátló motor motorja megáll, ha a parazita myozin A gén megszakad.
  • Emberi körférgek típusa
  • Veterinary Parasitology

A fejlett országokban, nálunk is, gyakoriságát tekintve a vezető helyet foglalja el a Toxoplasma gondii. Elsődleges gazdaszervezete a macska, ivartalan életszakaszában sok más állatot és az embert is megbetegíti.

milyen leukociták működnek a nagy paraziták elpusztításában klinikai helminthiasis

Sok szervet megtámad, a klinikai tünetek változatosak. Különösen veszélyes, hogy a megbetegített terhes nők magzata is fertőződik.

Apicomplexans

Az izomszöveti sejtekbe ágyazódva a hússal, a székletszennyeződés révén pedig a vízzel terjed. Hozzá hasonlóan komplex csúcsi sejtszerkezet jellemző más Apicomplexa protozoon parazitákra, a Sarcocystis,Cryptosporidium és Cyclospora fajokra. A Sarcocystis hominis fertőzést az ember a háziállatok húsával kapja meg, a megbetegedés Európában gyakoribb, apicomplexan paraziták a tengerentúli országokban.

Protozoonok. Parazitológia II. Apicomplexa/Sporozoa. Toxoplasma gondii. Tünetek. Pathogenitás

Fordított a helyzet viszont a csak újabban apicomplexan paraziták parazitával, a Cryptosporidium parvummal. Nevezetessé a városi ivóvízzel okozott tömeges megbetegedések miatt vált ben Georgiában 36 , ban Wisconsinban   ember betegedett meg és halálozás is előfordult. Szintén vízzel fertőz a Cyclospora cayetanensis, amelynek terjedését világszerte csak óta követik nyomon. Obligát intracelluláris paraziták a Microsporidium félék, amelyek közel ezer faját korábban a protozoonok közé sorolták.

apicomplexan paraziták

Csak újabban tisztázódott, hogy valójában a gombákhoz tartozó, nagyon leegyszerűsödött szervezetek; nincs mitokondriumuk, peroxiszomájuk, Golgi-készülékük. Kölönleges fonálzat segítségével kilökődő spórákkal szaporodnak. Különösen az AIDS betegek között okoznak számos egyéb tünet mellett krónikus hasmenést.

Fontos információk